31.07.2010

Murzynek z kremem serowym


Z przepisu z jednej z karteczek "Szybko, Łatwo, Smakowicie", które kiedyś kolekcjonowała moja mama, aż w końcu jej przeszło. Nie każdy specjał był smakowity, a już na pewno wykonanie niczego nie było szybkie - ale to akurat u mnie norma, więc nie ma się czym przejmować. Boję się tylko tego, że kiedyś albo będę tylko i wyłącznie na utrzymaniu męża i poświęcę się przygotowywaniem obiadów, albo jak każdy porządny obywatel pójdę do pracy i domowy obiad poczynię maksymalnie raz w tygodniu (oczywiście w weekend, poświęcając czas na sprzątanie, w wyniku czego moje mieszkanie zamieni się w jedno wielkie składowisko wszystkiego).

Ale dosyć o mnie, pomówmy o moim cieście (strasznie egoistycznie..)


MURZYNEK Z KREMEM SEROWYM
WG PRZEPISU Z "Ł,S,K"

Składniki:

Nadzienie:
  • 50 dag chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Ciasto:
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 torebka proszku do pieczenia*
  • 4 łyżki kakao
* Osobiście przeczytawszy, że należy do ciasta wsypać całą torebkę proszku do pieczenia stwierdziłam, że kogoś pogrzało i dałam pół (efekt jest porównywalny).

Piekarnik 200 C
Czas: ok. 30 min.
  1. Twaróg na nadzienie utrzeć z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny na kremową masę.
  2. Masło na ciasto utrzeć z cukrem na krem. Ucierając, dodać jajka. W misce wymieszać sól, mąkę, proszek do pieczenia i kakao i dodać do kremu. Mieszając, wlać mleko i całość wyrobić na gęstą masę
  3. Formę nasmarować tłuszczem. Umieścić w niej połowę ciasta i przykryć nadzieniem. Na wierzch nałożyć resztę ciasta i wygładzić powierzchnię.
    Ciasto wsunąć do gorącego piekarnika, po ok. 30 minutach wyjąc i odstawić do przestygnięcia.
Polewa:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag miękkiego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem na kremową masę (wy też zauważyliście, że autor tego przepisu ma małą obsesję na punkcie "kremowej" masy?), następnie dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto posmarować polewą, odczekać, aż zastygnie i pokroić.


I tyle, pyszne ciasto gotowe!  Buhahaa!
Victoria!

Brak komentarzy: