1.08.2010

Kurczak w owsie w sosie grzybowym

A zaczęło się tak, że miałam zrobić obiad.. spojrzałam więc na listę składników potrzebnych do zrobienia piersi z indyka w pieczarkach i bliżej nieokreślony głos w mojej głowie szeptał "nie.. nie chce ci się iść na zakupy.. nie chce ci się.." - i uświadomiłam sobie, że ma rację. Nie mogąc znaleźć zadowalającego mnie przepisu, postanowiłam sama coś stworzyć..
I oto powstał.. Kurczak w owsie w sosie grzybowym! Właściwie jest to kurczak w panierce, do zrobienia której użyłam zmielonych płatków owsianych, ale sformułowanie "w owsie" lepiej brzmi. Poza tym kojarzy mi się z wymianą zdań przed świętami Bożego Narodzenia '08, kiedy oznajmiłam mamie, że zrobię ciasteczka owsiane na wigilię, a ona (zupełnie na poważnie) zapytała: "a skąd weźmiesz owies?".
  Proszę państwa, przedstawiam premierę przepisu autorstwa Come na naprawdę dobrego kurczaka! Whoa!

KURCZAK W OWSIE W SOSIE GRZYBOWYM
AUTORSTWA COME

Składniki:
  • sól i pieprz
  • 4 + 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml płatków owsianych (które należy zmielić*)
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5l bulionu (z kostki rosołowej wystarczy)
  • olej do smażenia
  • estragon
* Osobiście rozdrobniłam je w najlepiej nadającym się do tego przyrządzie, czyli młynku elektrycznym do mielenia kawy. Polecam. Świetnie nadaje się do robienia miazgi z orzechów, migdałów, goździków itp. Najgorzej wychodzi się mieląc w nim kawę. Niesamowite.

  1. Filety opłukać, osuszyć, czyli ogólnie rzecz biorąc: doprowadzić do porządku. Posypać hojnie solą i pieprzem. Do miski nalać szklankę wrzącej wody i zamoczyć w niej grzyby. Odstawić.
  2. Przystąpić od panierowania filetów. W talerzu nr 1. umieścić 4 łyżki mąki, w głębokim talerzu nr 2. rozkłócić (vel rozbełtać) 2 jajka, na talerzu nr 3. powinny znaleźć się  zmielone płatki owsiane. Filety obtaczać w wyżej wymienionych substancjach po kolei.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć filety po min. 5 min z każdej strony. Odłożyć.
  4. Na patelnię dolać trochę oleju, pokrojoną w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek. Smażyć 3 minuty. Następnie dodać grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) i bulion. Doprawić estragonem.
  5. 2 łyżki mąki połączyć ze szklanką wody (tak, aby nie powstały grudki) i dolać do gotującego się "wszystkiego" na patelni. Pomieszać.
  6. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę.

 I gotowe!

Brak komentarzy: