I oto powstał.. Kurczak w owsie w sosie grzybowym! Właściwie jest to kurczak w panierce, do zrobienia której użyłam zmielonych płatków owsianych, ale sformułowanie "w owsie" lepiej brzmi. Poza tym kojarzy mi się z wymianą zdań przed świętami Bożego Narodzenia '08, kiedy oznajmiłam mamie, że zrobię ciasteczka owsiane na wigilię, a ona (zupełnie na poważnie) zapytała: "a skąd weźmiesz owies?".
Proszę państwa, przedstawiam premierę przepisu autorstwa Come na naprawdę dobrego kurczaka! Whoa!
KURCZAK W OWSIE W SOSIE GRZYBOWYM
AUTORSTWA COME
Składniki:
- sól i pieprz
- 4 + 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 250 ml płatków owsianych (które należy zmielić*)
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5l bulionu (z kostki rosołowej wystarczy)
- olej do smażenia
- estragon
- Filety opłukać, osuszyć, czyli ogólnie rzecz biorąc: doprowadzić do porządku. Posypać hojnie solą i pieprzem. Do miski nalać szklankę wrzącej wody i zamoczyć w niej grzyby. Odstawić.
- Przystąpić od panierowania filetów. W talerzu nr 1. umieścić 4 łyżki mąki, w głębokim talerzu nr 2. rozkłócić (vel rozbełtać) 2 jajka, na talerzu nr 3. powinny znaleźć się zmielone płatki owsiane. Filety obtaczać w wyżej wymienionych substancjach po kolei.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć filety po min. 5 min z każdej strony. Odłożyć.
- Na patelnię dolać trochę oleju, pokrojoną w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek. Smażyć 3 minuty. Następnie dodać grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) i bulion. Doprawić estragonem.
- 2 łyżki mąki połączyć ze szklanką wody (tak, aby nie powstały grudki) i dolać do gotującego się "wszystkiego" na patelni. Pomieszać.
- Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz